Spektrum VRANOVSKÉ NOVINKY
Spektrum VRANOVSKÉ NOVINKY

Barmani zo Strednej odbornej školy A. Dubčeka bodovali na medzinárodnej súťaži

Správy / Školstvo / Barmani zo Strednej odbornej školy A. Dubčeka bodovali na medzinárodnej súťaži

Barmani zo Strednej odbornej školy A. Dubčeka bodovali na medzinárodnej súťaži

Prešov sa každoročne v jeseni stáva centrom diania mladých barmanov, kde prebieha tradičná medzinárodná súťaž v miešaní nápojov. Uplynulú stredu sa konal už 19. ročník, ktorý prebiehal pod záštitou predsedu PSK Petra Chudíka. Organizátormi boli Hotelová akadémia Prešov, Slovenská barmanská asociácia, Asociácia európskych škôl hotelierstva a turizmu a Úrad Prešovského samosprávneho kraja. O zisk čo najlepšieho umiestnenia súťažilo 26 dvojčlenných družstiev zo stredných škôl zo Slovenska a 16 zo zahraničia – Česka, Maďarska, Poľska, Slovinska, Ukrajiny, ale aj z ďalekého Mexika. Už tradičnými účastníkmi tejto významnej juniorskej súťaže sú aj barmani zo Strednej odbornej školy, A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. SOŠ reprezentovali ostrieľaný Michal Vojtek a nováčik tejto súťaže Radka Jakubčinová, ktorých pripravuje Mgr. Aneta Lešková. Michal Vojtek súťažil v dvoch kategóriách, Klasik aj Flair Style, ktorý sa nakoniec umiestnil v striebornom pásme. Radka sa umiestnila v bronzovom pásme a strieborné pásmo patrí aj družstvu SOŠ. Michal Vojtek získal aj Cenu Dexia banky pre najúspešnejšieho jednotlivca z PSK. Ocenenia odovzdával podpredseda PSK a primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.

V rámci školského roka sa barmani z Vranova zúčastňujú prevažne troch súťaží. Začínajú v Prešove, v januári pokračujú v Bratislave a nakoniec končia v Košiciach. Súťaží sa v dvoch kategóriách Klasik a Free style. „Doteraz sme súťažili prevažne v klasickom miešaní nápojov. Klasik bol pre nás grom. Po dlhom zvažovaní dá sa povedať aj presviedčaní, sme sa rozhodli, že skúsime šťastie aj vo Free style,“ priblížila A. Lešková s tým, že to nie je úplná novinka na súťažiach, len nemali skúsenosti a odvahu sa do nej zapísať. Rovnako Mišo nemal za sebou kurz, ktorý je pre súťažiacich povinný. „Základný kurz pre klasiku usporadúvam už siedmy rok a vedie ho lektor zo Slovenskej barmanskej asociácie. Tento kurz prebieha štyri dni a záver je ukončený ústnou a praktickou skúškou, na základe ktorej dostanú študenti medzinárodný certifikát,“ povedala A. Lešková. Podľa jej slov je Free style práca barmana, kde v rámci namiešania nápojov, robí aj rôzne triky s fľašami, s ľadom, či s ohňom. Je to samostatná kategória často s malým počtom súťažiach. „Od začiatku školského roka sme sa v podstate ešte nezastavili, pretože hneď v prvý pracovný týždeň som uskutočnila už spomínaný Flair kurz, hneď po ukončení sme sa pripravovali na Deň otvorených dverí, ktorý sa každoročne na našej škole uskutočňuje a ihneď sme sa museli začať chystať na súťaž. V propozíciách nám určia o akú kategóriu ide, pretože každý rok je kategória iná. Tento rok sme mali pripraviť Long drink a Soft drink. Tretia kategória bol už samotný Free style. Mišo bol postavený do všetkých troch kategórií. V týchto kategóriách platia isté pravidlá, to znamená, že nápoj musí byť namiešaný napríklad z určitého druhu alkoholu a taktiež musí obsahovať konkrétny sirup,“ priblížila majsterka barmanov. Študenti pred súťažou začínajú cvičiť všetko od začiatku. „To znamená od úpravy stola cez pomôcky, odmerky ktoré musia byť čisté, rovnako ako aj poháre. Komisári, ktorí hodnotia prácu súťažiaceho, dôkladne kontrolujú čistotu pohárov. Taktiež dekorácie si súťažiaci musia pripravovať samy. Ja sa do zákulisia počas súťaže vlastne ani nedostanem. Všetko sa musia naučiť ešte v škole. Pred súťažou ešte niečo skúšame a vylepšujeme, ale v deň súťaže už do toho zasiahnuť nemôžem,“ upresnila A. Lešková. Ako nám sama povedala, komisári sledujú od začiatku prácu študenta až po ukončenie práce a prezentáciu nápoja. To znamená, že sú dôslední aj v detailoch ako je uchytenie pohára, pomôcky až po prezentácie fliaš. „Napríklad fľaša musí byť otočená etiketou smerom do hľadiska. Stačí, že ju pootočí inak a bod ide dole. To platí aj pri spadnutí kocky ľadu, alebo kvapky nápoja pri nalievaní do odmerky. Je to naozaj dosť prísne. Pravidlá sú konštituované podľa medzinárodných barmanských súťaží. Na každej jednej súťaži fungujú tieto pravidlá v podstate rovnako“, upresnila s tým, že pre študentov je to naozaj veľmi stresujúce. S výsledkami, ktoré študenti dosiahli je naozaj veľmi spokojná, hoci im do získania zlatého pásma chýbalo málo. „Ja som spokojná s týmto umiestnením. Som rada, že naša škola s tak malým počtom študentov v študijnom odbore čašník dokáže konkurovať Hotelovým akadémiám. Z každého jedného ocenenia sa teším. Teším sa aj z toho, že samy študenti prejavujú záujem, pretože keby nechceli a nemali záujem tak ja by som mohla robiť čokoľvek a jednoducho by som s nimi nepohla,“ ozrejmila A. Lešková. Michal Vojtek nie je v súťažiach žiadnym nováčikom, čo je na jeho práci aj vidieť. „Vzhľadom k tomu, že už som v poslednom ročníku, tak je to už jednoduchšie. Začínal som ako prvák, takže to bol pre mňa taký hod do prázdna, ako sa hovorí. Pred jednotlivými súťažami to bolo dosť stresujúce, keďže som ich absolvoval v podstate každé tri mesiace. Teraz to beriem už ako samozrejmosť, ale tie začiatky boli naozaj ťažké,“ uviedol úspešný barman s tým, že v budúcnosti na barmanstvo určite nezanevrie. „V prvom rade plánujem hlavne zmaturovať a potom ísť na vysokú školu. No a potom sa uvidí. Barmanstvu sa budem určite venovať aj ďalej. Aj teraz som v Prešove dostal jednu ponuku. Takže ak budem na výške, tak sa chcem cez víkendy tomu určite venovať. Rovnako sa chcem zúčastňovať aj seniorských súťaží barmanov,“ povedal M. Vojtek. Na súťaže si všetky pomôcky musia súťažiaci zabezpečovať samy. „Naozaj môžem ďakovať tomu, že na škole vediem Barmanský krúžok. Rovnako môžem ďakovať nášmu riaditeľovi Ing. Ľubomírovi Tóthovi a taktiež zástupkyni pre PV Ing. Ľudmile Vagaskej, pretože oni nás v tomto smere naozaj veľmi podporujú. Začínala som s jedným šejkrom, s jednou frapovacou tyčinkou a zopár pohármi. Dnes môžem povedať, že mám celú barmanskú výbavu so všetkými pomôckami. Po Flair kurze mi škola zakúpila mobilný bar, ktorý stojí nemalé peniaze. Naozaj ďakujem pánovi riaditeľovi a zástupkyni, že nám takto vychádzajú v ústrety. Pretože bez týchto vecí by sa nedalo pracovať a pripravovať na súťaže,“ uzavrela úspešná A. Lešková, ktorá dúfa, že sa jej študenti budú barmanstvu aj naďalej venovať, pretože ako sama vraví, sú veľmi šikovní, cieľavedomí a bola by veľká škoda nepokračovať v tom, v čom sú dobrí keďže slovenskí barmani sú vo svete vyhľadávaní.

Petícia za ukončenie prevádzky Odkaliska Poša a jej následnú sanáciu Zelená Lagúna

Barmani zo Strednej odbornej školy A. Dubčeka bodovali na medzinárodnej súťaži

Správy / Školstvo / Barmani zo Strednej odbornej školy A. Dubčeka bodovali na medzinárodnej súťaži

Barmani zo Strednej odbornej školy A. Dubčeka bodovali na medzinárodnej súťaži

Prešov sa každoročne v jeseni stáva centrom diania mladých barmanov, kde prebieha tradičná medzinárodná súťaž v miešaní nápojov. Uplynulú stredu sa konal už 19. ročník, ktorý prebiehal pod záštitou predsedu PSK Petra Chudíka. Organizátormi boli Hotelová akadémia Prešov, Slovenská barmanská asociácia, Asociácia európskych škôl hotelierstva a turizmu a Úrad Prešovského samosprávneho kraja. O zisk čo najlepšieho umiestnenia súťažilo 26 dvojčlenných družstiev zo stredných škôl zo Slovenska a 16 zo zahraničia – Česka, Maďarska, Poľska, Slovinska, Ukrajiny, ale aj z ďalekého Mexika. Už tradičnými účastníkmi tejto významnej juniorskej súťaže sú aj barmani zo Strednej odbornej školy, A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. SOŠ reprezentovali ostrieľaný Michal Vojtek a nováčik tejto súťaže Radka Jakubčinová, ktorých pripravuje Mgr. Aneta Lešková. Michal Vojtek súťažil v dvoch kategóriách, Klasik aj Flair Style, ktorý sa nakoniec umiestnil v striebornom pásme. Radka sa umiestnila v bronzovom pásme a strieborné pásmo patrí aj družstvu SOŠ. Michal Vojtek získal aj Cenu Dexia banky pre najúspešnejšieho jednotlivca z PSK. Ocenenia odovzdával podpredseda PSK a primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.

V rámci školského roka sa barmani z Vranova zúčastňujú prevažne troch súťaží. Začínajú v Prešove, v januári pokračujú v Bratislave a nakoniec končia v Košiciach. Súťaží sa v dvoch kategóriách Klasik a Free style. „Doteraz sme súťažili prevažne v klasickom miešaní nápojov. Klasik bol pre nás grom. Po dlhom zvažovaní dá sa povedať aj presviedčaní, sme sa rozhodli, že skúsime šťastie aj vo Free style,“ priblížila A. Lešková s tým, že to nie je úplná novinka na súťažiach, len nemali skúsenosti a odvahu sa do nej zapísať. Rovnako Mišo nemal za sebou kurz, ktorý je pre súťažiacich povinný. „Základný kurz pre klasiku usporadúvam už siedmy rok a vedie ho lektor zo Slovenskej barmanskej asociácie. Tento kurz prebieha štyri dni a záver je ukončený ústnou a praktickou skúškou, na základe ktorej dostanú študenti medzinárodný certifikát,“ povedala A. Lešková. Podľa jej slov je Free style práca barmana, kde v rámci namiešania nápojov, robí aj rôzne triky s fľašami, s ľadom, či s ohňom. Je to samostatná kategória často s malým počtom súťažiach. „Od začiatku školského roka sme sa v podstate ešte nezastavili, pretože hneď v prvý pracovný týždeň som uskutočnila už spomínaný Flair kurz, hneď po ukončení sme sa pripravovali na Deň otvorených dverí, ktorý sa každoročne na našej škole uskutočňuje a ihneď sme sa museli začať chystať na súťaž. V propozíciách nám určia o akú kategóriu ide, pretože každý rok je kategória iná. Tento rok sme mali pripraviť Long drink a Soft drink. Tretia kategória bol už samotný Free style. Mišo bol postavený do všetkých troch kategórií. V týchto kategóriách platia isté pravidlá, to znamená, že nápoj musí byť namiešaný napríklad z určitého druhu alkoholu a taktiež musí obsahovať konkrétny sirup,“ priblížila majsterka barmanov. Študenti pred súťažou začínajú cvičiť všetko od začiatku. „To znamená od úpravy stola cez pomôcky, odmerky ktoré musia byť čisté, rovnako ako aj poháre. Komisári, ktorí hodnotia prácu súťažiaceho, dôkladne kontrolujú čistotu pohárov. Taktiež dekorácie si súťažiaci musia pripravovať samy. Ja sa do zákulisia počas súťaže vlastne ani nedostanem. Všetko sa musia naučiť ešte v škole. Pred súťažou ešte niečo skúšame a vylepšujeme, ale v deň súťaže už do toho zasiahnuť nemôžem,“ upresnila A. Lešková. Ako nám sama povedala, komisári sledujú od začiatku prácu študenta až po ukončenie práce a prezentáciu nápoja. To znamená, že sú dôslední aj v detailoch ako je uchytenie pohára, pomôcky až po prezentácie fliaš. „Napríklad fľaša musí byť otočená etiketou smerom do hľadiska. Stačí, že ju pootočí inak a bod ide dole. To platí aj pri spadnutí kocky ľadu, alebo kvapky nápoja pri nalievaní do odmerky. Je to naozaj dosť prísne. Pravidlá sú konštituované podľa medzinárodných barmanských súťaží. Na každej jednej súťaži fungujú tieto pravidlá v podstate rovnako“, upresnila s tým, že pre študentov je to naozaj veľmi stresujúce. S výsledkami, ktoré študenti dosiahli je naozaj veľmi spokojná, hoci im do získania zlatého pásma chýbalo málo. „Ja som spokojná s týmto umiestnením. Som rada, že naša škola s tak malým počtom študentov v študijnom odbore čašník dokáže konkurovať Hotelovým akadémiám. Z každého jedného ocenenia sa teším. Teším sa aj z toho, že samy študenti prejavujú záujem, pretože keby nechceli a nemali záujem tak ja by som mohla robiť čokoľvek a jednoducho by som s nimi nepohla,“ ozrejmila A. Lešková. Michal Vojtek nie je v súťažiach žiadnym nováčikom, čo je na jeho práci aj vidieť. „Vzhľadom k tomu, že už som v poslednom ročníku, tak je to už jednoduchšie. Začínal som ako prvák, takže to bol pre mňa taký hod do prázdna, ako sa hovorí. Pred jednotlivými súťažami to bolo dosť stresujúce, keďže som ich absolvoval v podstate každé tri mesiace. Teraz to beriem už ako samozrejmosť, ale tie začiatky boli naozaj ťažké,“ uviedol úspešný barman s tým, že v budúcnosti na barmanstvo určite nezanevrie. „V prvom rade plánujem hlavne zmaturovať a potom ísť na vysokú školu. No a potom sa uvidí. Barmanstvu sa budem určite venovať aj ďalej. Aj teraz som v Prešove dostal jednu ponuku. Takže ak budem na výške, tak sa chcem cez víkendy tomu určite venovať. Rovnako sa chcem zúčastňovať aj seniorských súťaží barmanov,“ povedal M. Vojtek. Na súťaže si všetky pomôcky musia súťažiaci zabezpečovať samy. „Naozaj môžem ďakovať tomu, že na škole vediem Barmanský krúžok. Rovnako môžem ďakovať nášmu riaditeľovi Ing. Ľubomírovi Tóthovi a taktiež zástupkyni pre PV Ing. Ľudmile Vagaskej, pretože oni nás v tomto smere naozaj veľmi podporujú. Začínala som s jedným šejkrom, s jednou frapovacou tyčinkou a zopár pohármi. Dnes môžem povedať, že mám celú barmanskú výbavu so všetkými pomôckami. Po Flair kurze mi škola zakúpila mobilný bar, ktorý stojí nemalé peniaze. Naozaj ďakujem pánovi riaditeľovi a zástupkyni, že nám takto vychádzajú v ústrety. Pretože bez týchto vecí by sa nedalo pracovať a pripravovať na súťaže,“ uzavrela úspešná A. Lešková, ktorá dúfa, že sa jej študenti budú barmanstvu aj naďalej venovať, pretože ako sama vraví, sú veľmi šikovní, cieľavedomí a bola by veľká škoda nepokračovať v tom, v čom sú dobrí keďže slovenskí barmani sú vo svete vyhľadávaní.

×

ZNAČKY: Vranovské NOVINKY SPEKTRUM Stropkov Vranov Týždenník Noviny Zaujímavosti Občan Šport Kultúra Pohotovosť

Realizácia © 2019 GRAND STUDIO, s.r.o. - tvorba propagačnej grafiky a webových stránok