vranovské novinky spektrum týždenník okresu vranov nad topľouČlánky / Predseda PSK M. Majerský o budove HZOS: Potrebujeme poznať stanovisko odborníkov

Hlavné slovo pri určení ďalšieho osudu budovy Horno­zemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou budú mať odborníci, ktorí určia jej stav z pohľadu statiky a prípadných stavebných úprav. Informoval o tom predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský počas pracovného výjazdu v okrese Vranov nad Topľou.

Vízia ešte bývalého vedenia Prešovského samosprávneho kraja presťahovať Hornozemplínsku knižnicu vo Vranove nad Topľou do priestorov Hornozemplínskeho osvetového strediska narazila na alarmujúci technický stav budovy HZOS. Po poslednej obhliadke objektu, jeho nosných konštrukcií i samotného terénu, navrhli statik a architekt dve riešenia - asanovať pôvodnú budovu HZOS a postaviť novú modernú budovu pre účely HZOS s HZK vo Vranove nad Topľou alebo rekonštruovať budovu, ale bez možnosti presťahovať knižnicu z mestských priestorov, kde momentálne knižnica sídli. „Problémom budovy HZOS je jej statika, ale naozaj by som nerád rozhodoval od stola, preto do celého procesu potrebujeme zakomponovať odborníkov a na základe ich stanovísk potom prijmeme rozhodnutie,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Budova HZOS, ktorá sa nachádza postavená v zložitom, svahovitom teréne, je v prevádzke už 32 rokov, čomu zodpovedá aj jej súčasný stav. Ten mala vyriešiť komplexná rekonštrukcia a modernizácia budovy, ktorej zámerom bolo vytvoriť multifunkčný priestor tak pre osvetu, ako aj knižnicu. PSK vyčlenil ešte v auguste 2017 na rekonštrukciu pre spoločné umiestnenie a fungovanie oboch inštitúcií 80 tisíc eur na projektovú dokumentáciu a približne 312 tisíc eur na stavebné úpravy. „Myšlienka presťahovať Hornozemplínsku knižnicu do budovy vo vlastníctve PSK, teda do priestorov Hornozemplínskeho osvetového strediska, je správna. Keď sme si boli pozrieť budovu, aj projektant odporúčal ako najlepšie riešenie zbúrať ju a postaviť nový objekt. Ak by sa samosprávny kraj rozhodol pre takéto riešenie, obidve organizácie by si mohli nastaviť priestory dispozične tak, ako to potrebujú pre svoju činnosť. Treba si tiež uvedomiť, že sa bavíme o zaujímavej lokalite v širšom centre mesta, kde sa dajú dobudovať aj parkovacie miesta. Myslím si, že dobrý projektant dokáže nastaviť tento projekt spôsobom, aby nová moderná budova slúžila celému regiónu niekoľko desaťročí,“ reagoval poslanec PSK Jozef Baran.

Platená reklama

Square 1 300x300
Zdieľajte túto stránku na FECEBOOKu Konktujte nás - Rýchla správa Formulár na zadanie inzercie
Stropkovské Spektrum